25 stycznia 2016

Zdrowy przepis na śniadanie

                                                      Płatki owsiane

                                         z malinami, jagodami i miodem

  Składniki:

- 1 szklanka mleka 1.5% (250 ml)
- 4 łyżki płatków owsianych (40 g)
- 1/2 dużego jabłka (100 g)
- 1/2 szklanki malin (60 g)
- 1/4 szklanki jagód (30 g)
- 1 łyżeczka siemienia lnianego (5 g)
- 1 łyżeczka miodu (12 g)
- 1 łyżeczka płatków migdałowych (10 g)
- szczypta cynamonu i imbiru

  Sposób przygotowania:

Płatki wsypać do rondelka z mlekiem, doprowadzić całość do wrzenia. Ostawić na ok. 10 min., aby płatki napęczniały. Jabłko umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do owsianki dodać miód, po szczypcie cynamonu i imbiru oraz starte jabłko, wymieszać. Gotową owsiankę podawać z malinami, jagodami i płatkami migdałowymi.

  Wartości odżywcze:

wartości energetyczne 473 kcal
biało 17,7 g
tłuszcz 14,7 g
węglowodany 75,8 g
błonnik pokarmowy 14,7

4 komentarze:

  1. O matko! Jak to pysznie wygląda, zdjęcie jest bardzo zachęcające! :)

    Mój blog - klik

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie przed chwilą zjadłam płatki owsiane :D Na pewno skorzystam z tego przepisu :)
    natalii-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń